[subcontent;block=div] [subcontent.content]

VAUCLUSE | AURELIEN & CHARLOTTE HOUILLON | NIEUW ELAN

Datum: 01-04-2023


UNIEKE KNOWHOW

De naam Houillon wordt gemakkelijk geassocieerd met unieke knowhow en een filosofie die de natuur respecteert. Maar om met een bekende naam in de wijnwereld een eigen plek te vinden is beslist niet gemakkelijk.

PIERRE OVERNOY

Aurélien Houillon is niemand minder dan de broer van Emmanuel en Adeline Houillon. Het trio leerde en werkte samen met de legendarische Pierre Overnoy in de Jura maar zij gingen uiteindelijk uit elkaar. Emmanuel heeft het werk van Pierre Overnoy overgenomen en Adeline is bekend van Bruyère-Houillon.

ZWITSERLAND EN CHARLOTTE

Aurélien verhuisde naar Zwitserland, waar hij de kans kreeg om een landgoed te transformeren tot biodynamische wijnbouw om zijn affiniteit met verschillende druivensoorten verder te ontwikkelen.

Zijn vrouw Charlotte is historica en doctor in de letteren en gespecialiseerd in oude manuscripten. Haar onderzoek bracht haar lange tijd naar China en Ethiopië, waar ze traditionele methoden leerde om papier van planten te maken, evenals de kunst van natuurlijke pigmenten. Als zij haar universitaire functie neerlegt wordt ze dienstverlener in dierentractie. Bovendien heeft ze een indrukwekkende achtergrond in de biodynamie.

MONT VENTOUX

In 2017 nemen zij een wijngoed over van 9 ha in La Roche Coucourde, een lieu-dit aan de voet van de Mont Ventoux in het zuiden van Frankrijk, dat dankzij de hoogte en invloed van de majestueuze berg een relatief koel klimaat heeft.
De wijngaarden bevinden zich op een rotsachtige formatie en profiteren van een uniek microklimaat waar 6.5 ha zijn beplant met 70 jaar oude Grenache (Vieilles Vignes), Syrah (Indigo) en Cinsault van gemiddeld 40 tot 50 jaar oud. De natuur wordt gekenmerkt door een wilde flora van kruiden, struiken en bossen die bekend staan als de Garrigues.

Er stroomt een beekje die de temperatuur laag houdt. Het bos op het oosten blokkeert de ochtendzon en helpt de luchtvochtigheid te behouden, twee cruciale factoren in een verder heet en droog gebied. De bodems worden gekenmerkt door de lokale safre, een dun en brokkelig zand uit het Mioceen tijdperk, vermengd met klei en blauw/grijze mergel vergelijkbaar met de kostbare watervasthoudende terroir van Rasteau en Cairanne.

AGRObosbouw

Door vanaf het begin biodynamische principes toe te passen, ligt de focus op het herstel van de wijnstokken en terrassen. Het overige land kent natuurlijke bossen en heidevelden die bijdragen aan een weelderige en rijke biodiversiteit. Door co-planting van Grenache Blanc en Grenache Gris, Carignan en nog meer Cinsault wordt er geexperimenteeerd met Agrobosbouw. De totale opbrengsten liggen rond de 17-20 hh maar Aurélien wil naar 20-25 hh. Er wordt voorkeur gegeven aan Cuvées van één druivensoort in de overtuiging dat ze beter tot hun recht komen met het terroir. Aurélien maakt wijn volgens de principes van Jules Chauvet (1907-1989), de gerespecteerde wijnmaker, Chemicus en proever die zich voor het eerst uitsprak voor natuurlijk wijn na de Tweede Wereldoorlog.

KERS OP DE TAART

In de kelder gaat het natuurlijke werk van de wijnstok door om de druiven en de terroir te begeleiden en te respecteren. Er wordt geen klaring, filtratie of sulfiet gebruikt en alle vinificatie gebeurt door zwaartekracht om de wijnen al hun aromatische expressie en hun verouderingspotentieel te geven. Weinig ingrepen dus en als kers op de taart worden de flessen handmatig geëtiketteerd met papier van wijnstokscheuten en natuurlijke pigmenten, dat door Charlotte eigenhandig wordt gemaakt. Charlotte heeft ook een speciale band met Victoire het werkpaard en Castor de Ezel, waardoor het werk in de wijngaard vlekkeloos verloopt.

nieuw elan

We kunnen gerust spreken van een bijna unieke stijl en een nieuw elan in deze warme Rhône streek. Aurélien Houillon heeft dezelfde minimalistisch benadering van Biodynamische wijnbereiding gevolgd, die de wijnen van Pierre Overnoy zo legendarisch hebben gemaakt om nog maar te zwijgen over de wijnen van zijn zus en zwager Bruyère-Houillon. De wijnen van Aurélien Houilllon, vol energie en leven, zijn natuurwijnen in de meest strikte zin van het woord. Een zeer bijzonder domein om op de voet te volgen! Dat we nog niet met Aurélien samenwerkten had alles te maken met ons portfolio dat alleen cool-climate wijnen kent. We hebben er nooit over nagedacht om die grens te overschrijden tot vandaag. De jarenlange ervaring bij Pierre Overnoy heeft zijn sporen nagelaten, want de wijnen van Charlotte en Aurélien Houillon doen mij denken aan de Jura. Een soort zuiverheid en aromatische diepte gecombineerd met een extreme frisheid die de weg opent naar de edelste expressie van het terroir. Het is verbluffend. We zijn trots dat we deze schitterende wijnen binnenkort aan onze collectie mogen toevoegen.

 

op allocatie

 

rouge 2022 | INDIGO | syrah

rouge 2022 | vieilles vignes | grenache

rouge 2022 | bacchus | carignan

rouge 2022 | cinsault | cinsault

rouge 2022 | les gravieres | Gren & cins & Cari



 

 

  

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine